Uterum

Uterum för alla årstiderna. 

 

Ett uterum kan designas och utformas på många olika vis. Takalternativen kan dessutom väljas mellan pulpettak eller sadeltak. Tak och uterumspartier finns i många olika utföranden som är anpassade för olika säsonger.

Att tänka på

Bygg ditt uterum så stort som möjligt, man kan aldrig får för mycket yta.  
Fundera på hur du ska använda uterummet. Tvekar du mellan två säsonger, överväg det bättre alternativet, så du inte ångrar dig. Du använder alltid ditt nya uterum mer än du tror.
Tänk på på att uterummet ökar värdet på din fastighet och därför är en bra investering över tid.
Hur ska jag tänka gällande utseende och placering av mitt nya rum? Vilket väderstreck vill jag ha, morgon eller kvällssol? Sadeltak eller pulpettak? Bra flöde till uterummet från huset. En altandörr från kök eller vardagsrum? Hur vill jag använda rummet och hur har jag som ett resultat av det tänkt möblera rummet. Vill jag ha bra ljusinsläpp med stora dörrar eller kanske mer insynsskyddat? skjutbara eller fasta dörrar eller fönster.

När du köper en byggsats med komplett limträstomme från Halle, så levereras den alltid utan eventuell träpanel.

Rita med dina egna mått

I 3D-konfiguratorn ritar du snabbt och enkelt upp ditt eget uterumsprojekt i egna önskade mått. Jämför enkelt pris mellan olika säsongsalternativ med bara en knapptryckning. Du får fram ett pris på ett komplett uterumsförslag. Du kan dessutom välja olika tillval som vattenavrinning, skuggtak, tväråsar av aluminium mm.

Planera noga

Börja planera ditt uterumsprojekt i god tid och tänk noga igenom hur du vill ha det. Storlek, utseende men viktigast av allt användningsområde.
Tänk på att söka ditt bygglov i god tid om detta krävs, det är viktigt så att din planering av bygget inte drar ut på tiden. Hur ska jag bygga? Vilken typ av grund ska jag ha? Trallgolv, bjälklag med isolering eller gjuten platta. Valet kan bero på hur marken ser ut men även hur stor del av året jag tänk använda mitt rum.

Stomme

Materialval till din uterumsstomme. Använd limträ i din stomme. Limträ är lättarbetat, formstabilt och har ett bra brandmotstånd. Du kan dessutom välja en färdigkapad stomme som då levereras montagefärdig. Kapad och klar. Varje del till en färdigkapad stomme har klisterlappar på delarna som beskriver vad det är, men framför allt vilken placering delarna har. Det innebär därför en mycket snabbare montering. Läs mer om stomme: Limträstomme

Kanaltak

Tjocklek på kanalplasttak: 10mm, 16mm, 32mm, 55mm. Ju tjockare tak, desto bättre isolerat. 10mm kanalplast är lämpligt som skärmtak. 16mm tak är anpassat till uterum för sommar eller vår/höst-bruk.  32mm och 55mm kanalplasttak är valet om du ska bygga en året runt uppvärmt uterum, en vinterträdgård. Läs mer om Kanaltak: Kanalplast

Uterumspartier

Våra partier finns i både skjutbara och fasta varianter, med olika glasalternativ beroende på hur du ska använda ditt uterum.  Härdat 5 mm glas används till ett uterum för sommaren, 2-glas fönster för vår/höst-uterummet och till ett året runt uppvärmt uterum, en vinterträdgård, är valet säkerhetsisolerglas med argongasfyllning och energiglas, där partierna har bruten köldbrygga i både luckor och karm.
Kanalplast är det vanligaste takalternativet, men uterummet kan även ha plåt eller annat takmaterial. Läs mer om glaspartier: Uterumspartier