Uterum – våra kompletta uterum

Uterum för alla årstiderna. 

Ett uterum kan designas och utformas på väldigt många olika vis och det vanligaste är med ett pulpettak eller ett sadeltak. Men tak och uterumspartier finns i många olika utföranden som är anpassade för de olika årstiderna.

Att tänka på

Bygg ditt nya rum så stort som möjligt, därför att man kan nästan aldrig får för mycket yta. Men fundera alltid på hur du ska använda uterummet. Tvekar du mellan två säsonger, överväg det bättre alternativet innan, så du inte ångrar dig efter. Du använder alltid det nya uterummet mer än du tror. Tänk på på att uterummet ökar värdet på din fastighet och som ett resultat av detta blir det sedan en bra investering sett över tid. Planera noga innan och fundera över utseende och placering av rummet? Vilket väderstreck vill jag ha, morgon eller kvällssol? Sadeltak eller pulpettak? Bra flöde till uterummet från huset. En altandörr från kök eller vardagsrum? Hur vill jag använda rummet och hur har jag som ett resultat av det tänkt möblera rummet. Vill jag ha bra ljusinsläpp med stora dörrar eller kanske mer insynsskyddat? skjutbara eller fasta dörrar eller fönster.

När du köper en byggsats med komplett limträstomme från Halle, så levereras den alltid utan grund och eventuell träpanel för väggarna.

Rita med dina egna mått

I 3D-konfiguratorn ritar du snabbt och enkelt upp ditt eget uterumsprojekt i egna önskade mått. Jämför enkelt pris mellan olika säsongsalternativ med bara en knapptryckning. Du får fram ett pris på ett komplett uterumsförslag. Du kan sedan välja olika tillval som vattenavrinning, skuggtak, tväråsar av aluminium mm.

Planera noga

Börja planera ditt uterumsprojekt i god tid och tänk noga igenom hur du vill ha det. Storlek, utseende men viktigast av allt användningsområde. Tänk på att alltid söka ditt bygglov i god tid om detta krävs, så att ditt byggprojekt inte drar ut på tiden.

Hur ska jag bygga? Vilken typ av grund ska jag ha? Trallgolv, bjälklag med isolering eller gjuten platta. Valet kan bero på hur omgivningen ser ut men även sammanfattande hur stor del av året jag tänkt att använda mitt rum.

Stomme

Materialval till din uterumsstomme. Använd limträ i din stomme. Limträ är lättarbetat, formstabilt och har ett bra brandmotstånd. Men du kan dessutom välja en färdigkapad stomme som då levereras montagefärdig och är kapad och klar. Varje del till en färdigkapad stomme har klisterlappar på delarna som beskriver vad det är, men framför allt vilken placering delarna har. Det innebär därför en mycket snabbare montering. Läs mer om stomme: Limträstomme

Kanaltak

Tjocklek på kanalplasttak: 10mm, 16mm, 32mm, 55mm. En enkel förhållningsregel är att desto tjockare tak, desto bättre isolerat. 10mm kanalplast är lämpligt som skärmtak. 16mm tak är anpassat till uterum för sommar eller vår/höst-bruk. 32mm och 55mm kanalplasttak är valet om du ska bygga uterummet som en året runt uppvärmd vinterträdgård. Läs mer om Kanaltak: Kanalplast

Uterumspartier

Våra partier finns dessutom i både skjutbara och fasta varianter, men med olika glasalternativ beroende på hur och när du planerar att använda ditt uterum. Ett säkerhetshärdat 1-glas i 5 mm rekomenderas till ditt uterum för sommarsäsongen. Partier med 2-glas använder du för vår och höst säsongen. Till ditt året runt uppvärmda uterum och vinterträdgård väljer du däremot säkerhetsisolerglas med argongasfyllning och energiglas. I de året runt anpassade partierna har profilerna bruten köldbrygga som isolerar mot kyla i både luckor och karm.

Kanalplast är det vanligaste takalternativet men uterummet kan även ha till exempel plåt eller något annat takmaterial. Läs mer om glaspartier: Uterumspartier